Усі новини

Як уникнути харчових отруєнь влітку

Поділитися:
Спека створює ідеальні умови для поширення збудників, що викликають захворювання на кишкові інфекції.
До організму такі збудники найчастіше потрапляють з зіпсованими та неякісними харчовими продуктами, через брудні руки та воду.
ПРИЧИНИ КИШКОВИХ ІНФЕКЦІЙ!
Основними причинами виникнення гострих кишкових інфекцій є:
– недотримання правил особистої гігієни;
– недотримання технології приготування страв;
– недотримання умов та термінів зберігання сировини та готових страв;
– вживання неякісних харчових продуктів, які містять в собі збудник захворювання, тощо.
ЯК УНИКНУТИ КИШКОВОЇ ІНФЕКЦІЇ, КУПУЮЧИ ГОТОВУ ЇЖУ?
– не купуйте харчові продукти чи готові страви у місцях стихійних ринків ;
– не купуйте страви, навіть якщо маєте найменші сумніви щодо безпеки зберігання чи приготування продукту;
– не залишайте готові страви на столі довше ніж на дві години.
Щоб уникнути гострих кишкових інфекцій, дотримуйтесь простих правил.
Особиста гігієна – понад усе.
Ретельно мийте руки з милом перед вживанням їжі, після повернення з вулиці та після кожного відвідування туалету.
Підтримуйте чистоту на кухні.
Вимийте та тримайте у чистоті всі поверхні та кухонні прилади, що використовуються для приготування їжі.
Користуйтеся індивідуальним посудом та окремими обробними дошками (для риби, мʼяса, овочів тощо).
Знищуйте комах та гризунів; (не допускаючи до приміщень де готують страви).
Регулярно мийте та обдавайте окропом дитячий посуд та іграшки.
Зберігання продуктів:
– окремо готуйте і зберігайте сирі та готові до вживання харчові продукти (сире м’ясо, птицю, рибу, овочі, фрукти тощо);
– добре проварюйте продукти, особливо м’ясо, птицю, яйця і рибу;
– використовуйте харчові продукти, оброблені з метою підвищення їх безпеки, (наприклад, пастеризоване молоко);
– мийте та обдавайте окропом фрукти і овочі, особливо у разі споживання їх у сирому вигляді;
– не вживайте продукти з вичерпаним терміном придатності, використовувати для приготування їжі можна лише свіжі продукти;
– не давайте маленьким дітям некип’ячене розливне молоко, сирі яйця тощо.
Чиста вода:
– використовуйте безпечну воду(не пийте воду з неперевірених джерел та місць водопостачання);
– вживайте бутельовану воду або охолоджену кип’ячену воду;
– не купайтеся в непроточних водоймах, у місцях несанкціонованих пляжів, уникайте заковтування води під час купання.
Своєчасна медична допомога!
При появі будь-яких симптомів захворювання (підвищення температури тіла, головний біль, блювання, рідкі випорожнення, біль у животі, висипання на шкірі тощо) – одразу звертайтеся до лікаря. Самолікування та нехтування симптомами може призвести до серйозних ускладнень!
Передбачити загрози.
Захистити здоров’я.
Зберегти майбутнє.
Знайти