Усі новини

Як не отруїтися грибами

Поділитися:
За останній тиждень в Чернівецькій області зареєстровано 9 випадків отруєння грибами у побуті, постраждало 14 осіб, з них шестеро дітей.  Щоденно за медичною допомогою з приводу отруєнь дикорослими грибами звертаються потерпілі. Летальних випадків не зареєстровано. На даний час у закладах охорони здоров’я медичну допомогу отримують 6 осіб.
Причини отруєнь – збирання та вживання умовно їстівних грибів «Маре мухи» та «Гливи», недотримання технології приготування та зберігання страв.
Безпека під час збору та вживання грибів — це надзвичайно важливо!
Вживати гриби не рекомендовано:
– жінкам у період вагітності та грудного вигодовування;
– дітям до 12 років;
людям літнього віку.
Як не отруїтися грибами: збирайте лише добре знайомі вам гриби;
 за найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими;
не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними;
не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
Не куштуйте сирі гриби.
Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більше ніж добу.
Симптоми отруєння грибами!
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів: нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, марення, поява галюцинацій.
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!
Знайти