Усі новини

У весняний період особливо зростає ризик споживання овочів з надмірною кількістю нітратів

Поділитися:
З приходом весни на ринках з’являється велика кількість свіжих овочів — редис, огірки, салат, капуста. Багато хто радіє можливості додати до раціону свіжу зелень після зимового періоду. Проте разом із користю весняних овочів існує й певна небезпека — підвищений вміст нітратів. Часто для прискорення росту рослин використовують азотні добрива, які накопичуються в овочах і можуть становити загрозу для здоров’я людини.
У весняний період особливо зростає ризик споживання овочів з надмірною кількістю нітратів, адже рання зелень часто вирощується у теплицях із великою кількістю добрив. Це може спричиняти серйозні наслідки для здоров’я: порушення роботи органів дихання та кровообігу, зниження імунітету, отруєння, а в довгостроковій перспективі — навіть онкологічні захворювання. Саме тому, важливо знати, як нітрати впливають на організм і як захистити себе та своїх близьких від їхнього негативного впливу.
Нітрати самі по собі не дуже токсичні, але небезпека полягає в тому, що вони можуть перетворюватися на нітрити та нітрозамінні сполуки, які дійсно небезпечні для здоров’я та спричиняють основні ризики, а саме:
Порушення кисневого обміну – при цьому нітрати в організмі можуть перетворюватися в нітрити, які окислюють гемоглобін до метгемоглобіну, а це знижує здатність крові переносити кисень.Особливо це небезпечно для дітей до 6 місяців, так як це може викликати “синдром синьої дитини” або метгемоглобінемію.
Канцерогенний вплив стається, тому що у шлунку або кишечнику, особливо при наявності білків, нітрити, що утворюються з нітратів, можуть реагувати з амінами, які є складовими білків і утворювати нітрозаміни, а вони вже є потужнимиканцерогенами. Доведено, що вони викликають рак у тварин, і вважається, що можуть викликати рак шлунка, стравоходу, печінки у людей.
Вплив на імунну та ендокринну системи, саме хронічне вживання продуктів з високим вмістом нітратів може негативно впливати на щитоподібну залозу, печінку, нирки та імунітет.
Що може бути джерелом нітратів?
Овочі (буряк, салат, шпинат, редис, капуста) — особливо якщо вирощені з надлишком азотних добрив.
Ковбасні вироби та консерви — для збереження кольору та як консервант при їх виробництві додають нітрит натрію.
Вода — особливо колодязна вода у сільських районах.
Як можна зменшити ризик:
– Потрібно замочувати овочі у воді — нітрати частково вимиваються.
– Чистити шкірку та варити овочі — це також зменшує вміст нітратів.
– Обмежити споживання перероблених м’ясних виробів.
– Вживати більше продуктів, багатих на вітамін С — він гальмує утворення нітрозамінів.
Пам’ятайте, про потенційну небезпеку нітратів для здоров’я, а особливо через можливість утворення канцерогенних сполук, тому варто та намагайтесь дотримуватись цих простих порад.
Алла ХОДОРОВСЬКА – лікар – епідеміолог тренінгового центру ДУ «ЧЕРНІВЕЦЬКИЙ ОЦКПХ МОЗ УКРАЇНИ», к.мед.н., доцент БДМУ
Знайти