Щороку з 1 по 7 серпня у світі відзначають Всесвітній тиждень грудного вигодовування, щоб підвищити обізнаність батьків та майбутніх батьків про переваги та користь грудного вигодовування.
Грудне молоко – головне джерело білків, вітамінів, мінералів і є найбільш повноцінною їжею для дитини впродовж перших 6 місяців життя, а грудне вигодовування оптимальне в цей період та забезпечує зниження ризику кишкових і респіраторних захворювань, зменшує ризики алергічної патології, синдрому раптової дитячої смерті, забезпечує оптимальний темп фізичного та нервово-психічного розвитку, знижує ризик ожиріння та цукрового діабету.
Грудне вигодовування також сприяє здоров’ю та благополуччю матерів – зменшує ризик раку молочної залози на 4,3% за кожні 12 місяців годування, захищає від раку яєчників і остеопорозу, прискорює післяпологове відновлення, сприяє втраті ваги.
Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) та ЮНІСЕФ рекомендують:
• прикладати дитину до грудей матері якнайшвидше після народження немовляти та почати грудне вигодовування протягом першої години життя дитини;
• забезпечити перебування матері та новонародженої дитини в одній палаті 24 години на добу, щоб матір змогла годувати дитину на вимогу (тобто так часто, як хоче дитина, вдень і вночі);
• забезпечити виключно грудне вигодовування протягом перших шести місяців з народження – немовлятам не слід давати жодних інших продуктів харчування, навіть воду;
• не використовувати жодних сумішей, пляшечок, сосок чи пустушок, якщо можливе виключно грудне вигодовування;
• поступово вводити прикорм, починаючи з шести місяців, але продовжувати грудне вигодовування до досягнення дитиною віку двох років і старше.