Усі новини

 Профілактика отруєння свинцем

Поділитися:
 ПРОФІЛАКТИКИ ОТРУЄННЯ СВИНЦЕМ
За оцінками та висновками ВООЗ свинець входить до переліку десяти найнебезпечніших хімічних сполук у світі. Зазвичай в побуті цей метал проникає в організм людини з харчовими продуктами, питною водою, повітрям, іноді пилом. Потрапивши в організм людини зумовлює накопичувальний токсичний вплив на нервову, серцево-судинну, сечовидільну системи, шлунково-кишковий тракт, а також кров.
Свинець використовують при виробництві: свинцево-кислотних акумуляторних батарей для механічних транспортних засобів, масляних фарб, пігментів, віконних профілів із ПВХ. До свинцевмісних товарів належать керамічні вироби, які покриті свинцевою глазур’ю (наприклад, глечики, чашки, тарілки). У склад високооктанового бензину входить тетраетилсвинець, тому найбільше забруднення цим металом є ділянки, котрі прилягають до автошляхів.
Симптоми отруєння свинцем:
• когнітивні розлади (зниження концентрації уваги, погіршення пам’яті, роздратованість);
• металічний присмак у роті;
• млявість і втома;
• біль у животі – “свинцева коліка”;
• блювота;
• закреп;
• анемія;
• сірувате забарвлення ясен в ротовій порожнині (“свинцеві ясна”).
У дітей і дорослих, які вдихають тетраетилсвинець може розвинутися токсичний психоз. У дитячому віці свинцева інтоксикація може спричинити розвиток розумової відсталості (зниження рівня IQ). У дорослих може розвинутися втрата статевого потягу, безпліддя та еректильна дисфункція у чоловіків.
Як убезпечитися від отруєння свинцем:
Купуйте харчові продукт та побутові товари за наявності у суб’єктів господарської діяльності сертифікатів якості та безпечності продукції. Не купуйте – на стихійних ринках!
Використовуйте в харчовому раціоні продукти, які містять клітковину та пектини (овочі та фрукти);
Уникайте прогулянок, особливо з дітьми, біля автодоріг з високою щільністю руху. Намагайтесь надавати перевагу парковим зонам та рекреаціям;
Не відкривайте вікна з метою провітрювання приміщень, якщо вони виходять на автодороги зі значним потоком транспортних засобів у години пік. Рекомендуємо встановити кондиціонери з функцією фільтрації повітря. При можливості відгороджуйтесь від автомагістралей зеленими насадженнями (деревами, кущами);
Не вирощуйте харчові продукти, а також не збирайте лікувальні трави, гриби біля автомагістралей, автозаправок;
При виявленні джерела свинцю в об’єктах зовнішнього середовища або у побутових товарах зверніться до фахівців обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України;
У випадку підозри у себе або у рідних симптомокомплексу свинцевої інтоксикації – зверніться до сімейного лікаря.
Працівники, які на виробництві контактують із свинцевим пилом повинні:
Суворо дотримуватись правил особистої гігієни зокрема: ретельно мити руки, після завершення роботи приймати гігієнічний душ та замінити робочий одяг на чистий, не споживати їжу у виробничих приміщеннях;
Обов’язково використовувати засоби індивідуального захисту, зокрема респіратори, фільтруючі протигази;
 Особи, які перебувають у групі ризику, повинні систематично проходити поточні медичні огляди, проводити скринінг – шляхом вимірювання рівня свинцю в цільній крові, сечі.
Пам’ятайте! Профілактика завжди краще ніж лікування. Безпечних рівнів свинцю не існує. Бережіть себе і будьте здорові!
Знайти