Профілактика отруєння грибами
Державною установою «Чернівецький обласний центр контролю та профілактики хвороб Міністерства охорони здоров’я України» проводиться розслідування випадків отруєння грибами. Так, за останні 10 років, в області було зареєстровано 63 випадки отруєння дикорослими грибами в побуті, внаслідок яких постраждало 102 особи, з них 19 дітей. Летальних випадків не було.
В 2024 році в області було зареєстровано 23 випадки отруєння дикорослими грибами у побуті (31 потерпілий, з них 12 – діти). Причиною отруєнь, як і за попередні роки, було збирання та вживання в переважній більшості умовно їстівних грибів «Маре мухи» та «Гливи», недотримання технології приготування страв.
В 2025 році в області зареєстровано 2 випадки отруєння дикорослими грибами у побуті, внаслідок яких отруїлось 5 людей, з них 1 дитина. Отруєння викликані вживанням смажених заморожених білих грибів.
Тяжкість отруєння грибами обумовлюється тим, що вони містять отруйні сполуки, що вибірково діють на внутрішні органи і системи людини, вражаючи шлунково-кишковий тракт, центральну нервову систему, серцево-судинну систему, печінку та нирки.
Страви з грибів — традиційний продукт у раціоні харчування мешканців багатьох регіонів України. На території нашої країни росте майже 2000 видів шапинкових грибів, до 500 з них вважаються їстівними. Найчастіше гриби використовують як приправи до страв або у консервованому вигляді.
Гриби є доволі специфічним продуктом, що містять значну кількість азотистих речовин, білків, жирів, вуглеводів, деякі вітаміни (В1, РР), мінеральні речовини (зокрема фосфор). Клітковина хітин, що входить до їхнього складу, майже не перетравлюється у шлунково-кишковому тракті, тому гриби вважають «важкою» їжею.
Вживати гриби не рекомендовано:
– жінкам у період вагітності та грудного вигодовування;
– дітям до 12 років;
– людям літнього віку.
Як не отруїтися грибами
– Найкраще відмовитися від споживання дикорослих грибів, замінивши їх грибами, вирощеними штучно, котрі підлягають контролю та продаються в торговельній мережі.
– Не купуйте гриби на стихійних ринках.
– Уважно оглядайте гриби: звертайте увагу на колір капелюшка, губки, ніжки.
• Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
• Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
• Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій – гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
• Не збирайте гриби в посушливу погоду – в цей час гриб пересихає, віддавши воду і збільшивши концентрацію токсинів.
• Не куштуйте сирі гриби.
• Вдома ще раз ретельно перевірте гриби – всі сумнівні треба викинути.
• Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
• Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу у свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.
• Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не понад добу.
Симптоми отруєння грибами
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хв. після споживання, так і протягом кількох днів:
• нудота;
• блювота;
• різкий біль у животі;
• діарея;
• запаморочення;
• підвищення температури тіла;
• зниження пульсу;
• задуха;
• судоми;
• відтік крові від кінцівок (холодні руки та ноги);
• марення, поява галюцинацій.
За наявності будь-якого з наведених симптомів негайно викликайте лікаря!
Перша допомога у разі отруєння грибами
• терміново телефонуйте до «швидкої» — загальний номер 103;
• промийте шлунок простою водою;
• дотримуйтеся постільного режиму;
• пийте багато рідини (вода, підсолена вода чи прохолодний чай) — це допоможе відновити водно-сольовий баланс та вивести токсини;
• прийміть сорбенти.
Категорично заборонено вживати алкогольні напої, молочні та кисломолочні продукти — це може прискорити всмоктування токсинів у організм.
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя!