Усі новини

Іонізівне випромінювання та харчування

Поділитися:
Іонізівне випромінювання та харчування
Накопичення штучних радіоактивних речовин у навколишньому середовищі супроводжується надходженням їх в організм людини в основному через харчові продукти.
Особливої актуальності та гостроти ця проблема набула після аварії на Чорнобильській АЕС, яка призвела до радіоактивного забруднення довкілля, зокрема, цезієм-137 та стронцієм-90. Це так звані «довгоживучі» ізотопи з періодом напіврозпаду близько 30 років.
У сучасних умовах основним середовищем, яке визначає надходження радіонуклідів до організму людини, є харчові продукти. Наприклад, 94% радіонуклідів надходить до організму людини з добовим харчовим раціоном.
Сучасна концепція радіозахисного харчування базується на трьох основних положеннях:
– зменшення надходження радіонуклідів з їжею;
– зменшення всмоктування радіонуклідів, їх накопичення та прискорення виділення з організму;
– дотримання принципів раціонального харчування.
З метою зменшення надходження радіонуклідів в організм рекомендується:
– ретельне миття продуктів, зрізання верхнього шару коренеплодів на глибину не менше 0,5 см;
– вимочування м’яса та коренеплодів у воді перед приготуванням упродовж 1-2 годин;
– обмеження використання в харчовому раціоні кісткових бульйонів.
Для прискорення виведення радіонуклідів з організму необхідно вживати достатню кількість питної води, а також трав’яні настої з рослин, що мають сечогінну та жовчогінну дію (ромашка, звіробій, м’ята, шипшина, зелений чай).
Важливим є вживання продуктів з достатнім вмістом клітковини для профілактики закрепів (хліб з висівками, гречана та перлова крупи, овочі й фрукти). Рекомендується включення до меню продуктів з достатнім вмістом пектинів, які сприяють виведенню пектинів (яблука, персики, абрикоси, полуниці, вишні, черешні, дині, цитрусові тощо).
Дуже важливою та ефективною частиною радіозахисного харчування є дотримання принципів раціонального харчування. Насамперед, це вживання продуктів з достатнім вмістом білка, який має радіопротекторні властивості (м’ясні та молочні продукти, яйця та бобові). Ці продукти зменшують всмоктування радіонуклідів, підвищують резистентність організму до іонізувального випромінювання та сприяють зменшенню накопичення радіоактивних речовин в організмі. Рекомендується також вживання продуктів, що містять поліненасичені жирні кислоти (олія, горіхи, морепродукти), які нормалізують антиоксидантну функцію печінки.
Важливе значення має забезпечення організму вітамінами, що мають радіозахисні властивості: свіжі овочі та фрукти (вітамін С), бобові, крупи, м’ясо (вітаміни групи В), вершкове масло, яйця (вітамін А).
Суттєвим є збагачення харчового раціону мінеральними речовинами, які мають властивості заміщення деяких радіонуклідів. Наприклад, вживання продуктів, що містять калій (родзинки, курага, яблука) та кальцій (молочні продукти), у два рази зменшують всмоктування цезію та стронцію відповідно.
Підготував – к.мед.н., доцент кафедри гігієни та екології Олег Михайлович Жуковський.
Знайти