Усі новини

Атеросклероз — хронічне захворювання, що уражає в основному артерії великого та середнього калібру (аорту, судини серця, мозку, нижніх кінцівок)

Поділитися:
Атеросклероз — хронічне захворювання, що уражає в основному артерії великого та середнього калібру (аорту, судини серця, мозку, нижніх кінцівок). Атеросклероз розвивається поступово, і багато людей можуть не відчувати його на ранніх стадіях. Але з часом, якщо не контролювати фактори ризику, такі як неправильне харчування, високий рівень холестерину, куріння, підвищений артеріальний тиск, це може призвести до серйозних наслідків для здоров’я та становити загрозу життю людини (інфаркт, інсульт, аневризма, переміжна кульгавість тощо).
Раціональне та збалансоване харчування в поєднанні з активним способом життя відіграє одну із ключових ролей у профілактиці цієї недуги.
Метою дієтичного харчування є нормалізація ліпідного обміну, зменшення ризику тромбозів, покращення стану судин і уповільнення прогресування хвороби.
Основними принципами аліментарної профілактики атеросклерозу є
• Нормалізація калорійності раціону відповідно до енерговитрат людини, обмеження у харчовому раціоні тваринних жирів (сало, вершкове масло), рафінованих вуглеводів (цукор, борошно вищого ґатунку), кухонної солі та транс – жирів (картопля фрі, маргарин, фастфуд). При надмірній масі тіла доцільним є контрольоване зниження калорійності раціону (на 15–30% від індивідуальної норми) за умов забезпечення фізіологічних потреб організму в основних нутрієнтах (білках, жирах, вуглеводах, вітамінах, мінералах).
• Збагачення раціону овочами та фруктами (містять клітковину та пектини, що стимулюють роботу шлунково-кишкового тракту, зв’язують та виводять ендогенний холестерин).
• Збільшення споживання кількості рослинних жирів (30% від загальної кількості ліпідів), що містять токофероли (антиоксидантна дія) та поліненасичені жирні кислоти (нормалізація обміну холестерину). Джерелами корисних жирів є олія холодного віджиму (оливкова, лляна), авокадо, насіння, горіхи.
• Збагачення раціону продуктами, що містять омега-3 жирні кислоти (жирна морська риба – лосось, скумбрія, оселедець), морепродуктами (креветки, кальмари, мідії). Саме ці жирні кислоти мають протизапальну та антиагрегантну дію, знижують рівень тригліцеридів. Крім цього, вони містять йод, необхідний для синтезу гормонів щитоподібний залози, які гальмують утворення та стимулюють розпад холестерину.
• Збагачення раціону аскорбіновою кислотою та біофлавоноїдами (відвар шипшини, чорна смородина, цитрусові, кисла капуста) для покращення обмінних процесів у судинній стінці, нормалізації жирового обміну.
• Включення у харчовий раціон продуктів, що містять ліпотропні речовини (бобові, вівсяна та гречана крупи, риба, м’який сир).
• Збагачення раціону вітамінами групи В, особливо піридоксином (В6) та ціанкобаламіном (В12), фолієвою кислотою (дріжджі, м’ясні продукти, особливо печінка) для нормалізації ліпідного обміну.
• Включення у харчовий раціон продуктів, багатих на солі калію (курага, чорнослив, баклажани, картопля, капуста) та магнію (волоські горіхи, соя, вівсяна, гречана, пшенична крупи, шипшина, родзинки, абрикоси) для нормалізації холестеринового обміну, зменшення спазму судин.
• Доцільним є дотримання «середземноморської дієти», яка характеризується високим споживанням овочів, фруктів, бобових, оливкової олії та неочищених злаків і помірним споживанням молочних продуктів, вина та м’яса.
Матеріал підготував: лікар-методист ДУ “Чернівецький обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України”, д.мед.н., професор закладу вищої освіти кафедри гігієни та екології БДМУ Тарас КМЕТЬ
Знайти