Страви з грибів — традиційний продукт у раціоні харчування мешканців
багатьох регіонів України, у тому числі і Буковини.
В жовтні поточного року в Чернівецькій області було зареєстровано 2
випадки отруєння грибами у побуті. Перший випадок виник в селі
Чернівецького району – внаслідок якого отруїлось 3 дітей (2, 10, 15 років).
Причиною захворювання стало вживання варених грибів «Гливи», самостійно
зібраних в місцевому лісі. Другий випадок зареєстровано в м. Чернівці
(отруїлась 1 людина) внаслідок споживання грибів куплених 08.10.2024 року –
на місці стихійної торгівлі, поблизу ринку «Головний», м. Чернівці, вул.
Ентузіастів, 2
Ще раніше наприкінці червня поточного року в Чернівецькій області
було зареєстровано 3 випадки отруєння грибами у побуті, внаслідок яких
отруїлось 3 людей, з них 1 дитина. Причиною захворювання усіх 3 випадків
стало вживання грибів «Маремухи».
В минулому році на території області було зареєстровано 1 випадок
отруєння грибами у побуті (1 потерпілий), отруєння було викликане вживанням
смажених білих грибів.
Нагадуємо правила, які допоможуть Вам уникнути отруєння
дикорослими грибами:
Не купуйте гриби на стихійних ринках чи у продавців на автошляхах.
Безпечніше купувати гриби на стаціонарних ринках, де вони проходять
відповідний контроль.
Якщо Ви все ж відважилися самостійно збирати гриби, пам’ятайте:
Збирайте лише добре знайомі Вам гриби. Уважно оглядайте їх: звертайте
увагу на колір капелюшка, губки, ніжки. За найменшого сумніву одразу
викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з
отруйними.
Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених
територій, сміттєзвалищ: гриби вбирають в себе широкий спектр
отруйних речовин, зокрема важкі метали.
Не збирайте гриби в посушливу погоду: в цей час гриб пересихає, віддавши
воду і збільшивши концентрацію токсинів.
Не куштуйте сирі гриби.
Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
Необхідно ретельно очистити та промити гриби, позбувшись залишків
грунту (грунт – природний резервуар життєдіяльності бактерій
ботулізму, які у консервованих продуктах продукують ботулотоксин,
що викликає тяжке харчове отруєння). Суворо дотримуйтесь
технологічних процесів приготування грибів.
Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу не менше 30 хвилин в новій
порції підсоленої води після ретельного промивання;
Зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не
більше доби. Не вживайте в їжу грибів з роздутих консервних банок.
Вживати гриби не рекомендовано вагітним, жінкам, які годують
грудьми, та літнім людям. Не варто годувати грибами чи стравами з них дітей
до 12 років.
Симптомами грибного отруєння можуть бути запаморочення, нудота,
діарея, сильна спрага, судоми, посиніння губ, нігтів, похолодіння рук та ніг,
галюцинації, розлад або втрата свідомості, порушення дихання та серцевої
діяльності. Вони можуть з’являтися в різний час — від 30 хвилин до кількох діб
після вживання грибів.
Якщо після споживання грибів ви спостерігаєте в себе або своїх близьких
симптоми отруєння — негайно викликайте «швидку».
Не займайтеся самолікуванням, це небезпечно для життя! Бережіть себе та своїх рідних!